Gondolatok a baba hozzátáplálásáról

Ahogyan cseperedik a baba, hamar eljön az idő a hozzátápláláshoz. Mint minden területen, itt is nagyon eltérő lehet a szakemberektől kapott tanácsok tárháza. Sokszor beszélgetünk róla a babás jóga órákon, mert gyakran okoz fejtörést az anyukáknak, ezért gondoltam, hátha hasznosnak találtok néhány gondolatot. Fogadjátok szeretettel:

Mára már kutatásokkal is alátámasztották, hogy a baba számára a legideálisabb, ha hat hónapos koráig kizárólagosan anyatejet kap. De:

  • Attól, hogy a baba hat hónapos lesz, még nem biztos, hogy érett a szilárd táplálékra. Előfordulhat, hogy a Te babád már öt és fél hónaposan nyalogatja a száját, majdnem ül és teljesen készen áll erre a kalandra. Vannak olyan babák is, akik még hét hónapos korukban is köszönik szépen, de még nem kérnek ebből. Kísérletezés és persze óriási türelem kell ehhez (is).
  • Amikor a baba már önállóan meg tudja fogni a kanalat, lassan ülni fog, érdeklődik, mi van a tányérban, nyelvével nem löki ki az ételt, akkor kezd megérni a hozzátáplálásra.
  • S persze jön a tanács, hogy havonta váltson ki anyuka egy étkezést, jelentős stresszt aggatva a nyakunkba. Ez azért nem ilyen egyszerű. A babák nagyon különbözőek és különbőzőképp reagálnak az újdonságokra. Van oylan baba, aki azonnal boldogan eszik, másoknak több idő kell, hogy megszokják ezt az új helyzetet. (Egészségesen fejlődő babusok esetében.)

Sokszor hosszú út vezet odáig, amíg kiválthatsz egy étkezést. Először csak „kiskörömnyi” mennyiséget kóstolnak, s ahogyan fejlődnek, értik miről is szól ez, különbséget tudnak tenni az ízek között, már egyre több mennyiséget fogadnak el. Van akinél ez rövid idő, s van akinél hosszabb út vezet a szilárd táplálékig.

Eről jut eszembe, BLW (baby lead weaning) vagy püré?

Néha elképesztő „harcokba” futhatunk bele a különböző fórumokon. Az egyik tábor erre a másik arra „esküszik”. Én azt gondolom, hogy a BABÁDTÓL FÜGG. Érdemes neki adni ilyet is, olyat is és majd ő jelzi neked, hogy melyik tetszik neki, számára mi a megfelelő. Van olyan baba, aki kezdettől fogva nem hajlandó pürét enni, s van olyan, aki csak azt eszik. S van, aki ezt is és azt is. Persze iszonyú sok munka ilyet-olyat készíteni, s óriási türelem kell hozzá. A bébiétel sem ördögtől való. Van olyan helyzet, amikor „életmentő” (utazás, nehéz éjszaka után vagytok stb). Ha pedig van kedved, erőd, energiád, főzz neki, be is vonhatod a folyamatba életkorának megfelelően, el is mondhatod mit csinálsz, cuki közös program lehet. Te ismered legjobban a kisbabádat, bátran hallgass a megérzéseidre.

Kell-e valamilyen eszközt beszereznem a hozzátápláláshoz?

Szerintem általában minden van otthon hozzá. Ahogy a baba-mama biznisz lobbi minden területre kiterjed, nyilván itt is lehet csilliókat költeni a „legszuperebb” eszközökre. Egyébként párolhatsz serpenyőben, edényben. Az elején én arra figyeltem, hogy csak a baba ételt készítsem el benne, kineveztem egyet külön erre a célra (első baba) :). Egy jó botmixer nagy kincs tud lenni, tudod magaddal vinni, ha elutaztok, nem válik feleslegessé ahogyan nő a baba, hiszen baba étel és saját étel készítéshez is tökéletes.

TIPP

Minél hamarabb szoktatod a babát a család ízléséhez, annál könnyebb dolgod lesz, s nem kell külön főzni neki. (Természetesen betartva az allergizáló ételekre stb vonatkozó szabályokat.)

Ha lehet, éremes az étkezéseiteket összehangolni, így sokat tanul a baba a táplálkozásról, s neked is van társaságod. 🙂

Megengedés. Anyaság. Jóga. Szeretés. Nők

Sok türelmet, kitartást,

Szeretettel

Mariann

Szeretnél még hasonló tartalmakat kapni? Iratkozz fel hírlevelemre. 🙂

(A képen az én nagylányom, amint 9 hónaposan „falja” a szendvicsemet. :))

Iratkozz fel a hírlevelemre a legfrissebb cikkekért!