Mit jelent a baby blues?

Az egyik jóga óra után meséltem a lányoknak, hogy mennyire bizonytalan voltam amikor egyeském még csak pár órás kis ajándék volt a karjaimban. A szülés utáni órák, napok… Mire számíthatsz? Beszélgetünk erről a kismama jóga órán, a szülésfelkészítőn, jó, ha tudsz róla, s érted mi történik veled.

A baby blues teljesen normális és a nők kb 80%-át érinti a szülés után. Neurobiológiai folyamatoknak köszönheted. A szülés után radikálisan csökken az öszrogén és a progeszteron szintünk. Amíg a várandósság alatt nagyon magas, a szülés után hirtelen lecsökken. Ez okozza a baby bluest. Erőteljes érzelmi hullámok, sírás, szomorúság érzések. Általában magától elmúlik 1-2 hét után.

Ahogyan én megéltem, őszintén, szeretettel:

Magasan vagyok, megcsináltam, megszületett, bármire képes vagyok. Mélyen vagyok, hogy csináljam? Hogy kell csinálni? Sírok, közben hálás vagyok. De nem tudtam, hogy jegyet váltottam egy hormonális hullámvasútra. Baby blues.

Siratom a várandósságom. A szülés energiái még távozóban, beleremeg a testem. Félelmetes, nem tudom kontrollálni, csak megtörténik. Talán a mély légzés segít. Éjszakázás.

Erős testérzetek a mellemben. Fáj a mellbimbóm. A szoptatás néha olyan érzeteket generál, mintha újra vajúdnék. Kontrakciók. De nem érzem, hogy megindult a tej. De hiszem. Bízom benne. Hiszen a természet olyan szépen kitalálta, hogy testem tudja, hogyan táplálja odabent a 9 hónapon át. Nem ronthatta el azzal, hogy idekint nem tudja?

Erőt adó gondolatok. Bizonytalanság. Édes babaillat. Szerelem. Ahogyan rám néz. Ahogyan megfogja az ujjam. Bármit megteszek érte. Fáradt vagyok. Nem bírom. De bírom. Segítsen valaki. Ne segítsen, megoldom én ezt. Imádom. Mindenem. Végtelen boldogság. Sír. Jobban sír. Hogyan tovább? Más biztosan jobban tudja. Megoldottam, megnyugodott. Jó anya vagyok. Elég vagyok.

Ismerős gondolatok, érzések? Nem vagy egyedül. 

Ölelés

Mariann

Tetszett neked ez az írás? Oszd meg kérlek másokkal is. 🙂

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy elsőként értesülj programokról, kedvezményekről, új cikkekről a blogon. 🙂