Hogyan hat ránk a stressz?

sokféle szinten meghatározza az életünket. Nagyon sok évvel ezelőtt a főiskola alatt a stressz kezelése miatt látogattam el életem első jógaórájára.

Mi a különbség a „jó” stressz és a„rossz” stressz között?

  • A „jó” stressz az, ami felpörget és ez az energia segít, hogy megoldjunk dolgokat. Jellemzően rövid idő után visszatérünk a nyugalmi állapotba. Várjuk, hogy belemenjünk. Nem okoz klasszikus fiziológiás tüneteket (pl. gyomorfájás, szorongás stb)
  • A „rossz” stressz hosszú ideig tart, feszült, készenléti állapotot okoz, megemeli a szervezetben a kortizol szintet. A stresszhormonok elárasztják a szervezetet. Fiziológiás tüneteket okoz (pl.meddőség, gyomorfájás, ciklus zavarok,)

Stressz hatására például befeszülnek a záróizmok, szorítva tartjuk őket:

  • a gáti terület és a női szervek keringése nem lesz kielégítő
  • a szüléskor azért is veszélyes a „rossz” stressz, mert megakadályozza a záróizmok ellazítását, mely akadályozza a vajúdás folyamatát

Minél jobban elmerülök a női testet-lelket, egészséget érintő témák tanulmányozásában, annál erősebben érzem, hogy megvan bennünk a megnyugvás képessége, de ehhez olykor nagyon mélyre kell ásnunk. Már kiskorunkban belénk nevelik „ne sírj!”. Pedig a sírás egyfajta feldolgozása lehet az érzelmi feszültségeknek. Néha csak arra van szükségünk, hogy sírjunk és valaki átöleljen bennünket, hogy túllépjünk a helyzeten. Nőként keressük egymás társaságát, kibeszéljük, átbeszéljük, akár többször, többféle oldalról. Amikor mi nők együtt vagyunk, megemelkedik az oxytocin szint. Az oxytocinnak a stresszoldásban is nagy szerepe van.

A nők szervezetében az ösztrogén hormon gátolja a kortizol felszívódását (akár 24 h is lehet!).

Ezért ott marad a feszültség, akár még másnap is elővesszük az adott problémát. A várandósság alatt az ösztrogén szint radikálisan megemelkedik, így a várandósság alatt akkor is előfordulhat, hogy hosszabb ideig feszült vagy, ha egyébként nem szoktál az lenni.

  • Mi a megoldás?
  1. megszüntetni a probléma forrást
  2. megtanulom magamban kezelni a tüneteket –>ettől még a forrás megmarad

Pszichológiai szempontból fontos, hogy hogyan állok hozzá a stresszhez? Ha meg tudom változtatni magamban a szemléletet, hogy ez egy kihívás, fejlődöm benne, előre visz és meg tudom oldani, hihetetlenül növeli az önbizalmat és felemel.

A jógában kiváló stresszoldó technikák állnak a rendelkezésünkre. Ilyen például a mély légzés, relaxáció és a meditáció, de a mozgás önmagában is csökkenti a stresszt.

Szeretettel várlak az élő online jóga órákra, hogy együtt gyakoroljunk. Számos technikát tanulunk, melyeket tudsz alkalmazni a hétköznapokban. Ha nem tudsz jelen lenni, válassz magadnak programot az Online jógasúdióban.https://www.joganyucik.hu/shop/

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg másokkal is.

Ölelés

Mariann

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy elsőként értesülj programokról, kedvezményekről és új cikkekről.