Sokszor kérdezitek, mi a biztos recept a gátvédelemhez. Van, aki a gátmasszázsra esküszik és van aki szerint teljesen felesleges. Ez is egy több tényezős dolog (mint a legtöbb minden a szülés körül) ezért gondoltam összeszedem egy cikkben a legfontosabbakat.

Mi kell tehát a gátvédelemhez?

  • Gátizom torna, gátizom torna, gátizom torna

A terület rugalmassága, izom, kötőszöveti rugalmasság. Az az izom, kötőszövet tud tágulni majd visszaszűkülni, amely rugalmas. A rugalmassághoz pedig tornáztatásra van szükség. Gondolj csak bele, ha elhanyagolod valamelyik testrészed mozgatását, teljesen bemerevedik.

A kötőszövet adottság kérdése is. De jó, ha tudod a rendszeres gátizom tornával a kötőszöveti rugalmasság is növelhető. Éppen ezért minden hozzám fordulónak javaslom a gátizom torna rendszeres gyakorlását. A rendszeres azt jelenti minden nap, vagy majdnem minden nap. Ha heti egyszer jössz kismama jógára, az nem elég a kézzelfogható hatáshoz.

Statisztikailag is kimutatható a gátmetszés, gátrepedés valószínűségének csökkenése azoknál a nőknél, akik rendszeresen végezték a gátizom tornát a várandósság alatt.

  • Gátmasszázs

A terhesség 35. hetétől végzett gátmasszázs is segíthet felkészíteni a területet a szülésre. Fontos, hogy szakszerűen végezd a gátmasszázst, hiszen fertőzést is okozhat, ha nem megfelelően csinálod. Csak 100 % tisztaságú olajat használj! Bármilyen magas E-vitamin tartalmú olaj alkalmas lehet. Pl.mandula, búzacsíra

  • A kitolási pozíció és ritmus

A gátvédelem szempontjából is nagyon lényeges, hogy milyen pozícióban történik a kitolási szak, illetve hagyják-e a saját tested ritmusában történni a vajúdást és a kitolást. A nyomási inger egy nagyon erős inger, semmi mással nem lehet összetéveszteni. A tested tudja, mikor kell ezt tennie. Mégis előfordulhat, hogy siettetnek a kórházban a szüléskor. A legtöbb intézményben irányított kitolás van. Minél inkább a saját tested ritmusában tud történni a baba kitolása, annál nagyobb a gátvédelem valószínűsége.

+1 Tipp tőlem, a testembe vetett HIT és a szakemberek felé való KOMMUNIKÁCIÓ!

Ha abból indulunk ki, hogy a női test csodálatosan megtervezett műalkotás, mely tudja, mit kell tennie a szüléskor. Gondolj csak bele, 9 hónapig óvja, védi, táplálja a babádat odabent, nem ronthatta el a természet azzal, hogy „hibás”ak vagyunk odalent?!

Érdemes ezt (is) kommunikálni az intézmény/szakemberek felé, ahol szülni fogunk. (Természetesen mindig abból indulunk ki, hogy minden rendben, komplikáció mentes.) Érdeklődj a választott szakembertől mikor és milyen arányban végez gátmetszést, és jó ha tudod a WHO 20 %-ot tart orvosilag indokoltnak!

A kismama jóga órákon megtanuljuk a teljes gátizom torna sort, melyet otthon önállóan is tudsz majd gyakorolni. A szülésfelkészítő tanfolyamon (szülőpozíciós jóga) megbeszéljük a gátmasszázs és minden gátvédelmet támogató technika lépéseit.

Szeretettel

Mariann

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy elsőként értesülj kedvezményekről, programokról, új cikkekről a blogon!

Ha hasznosnak találtad, köszönöm, ha megosztod másokkal is! Ha szeretnél egy támogató női közösséghez tartozni szeretettel várlak zárt FB csoportomban is. Folyamatosan frissülő tartalmakkal szeretettel várlak a Fb és Instagram oldalaimon is.20

0
    0
    KOSÁR